Malatya'da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Malatya'da ne yenir, nerede yenir?

Malatya'da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Malatya'da ne yenir, nerede yenir?

Kayısı

Malatya denince herkesin aklına ilk olarak kayısı gelir. Malatya’da yetişen kayısılar Türkiye’nin birçok köşesine ve tüm dünyaya dağıtılmaktadır. Genellikle taze meyve olarak ya da kurutularak tüketilen kayısı ile günümüzde daha farklı ürünler de yapılmaktadır. Kayısı çikolatası ve kayısı döner bunlardan bazılarıdır. Hal böyle olunca bu şehre kadar gelip de kayısıların tadına bakmadan ve hatta bir miktar da satın almadan dönmek olmaz. Çeşit çeşit kayısıları bulabileceğiniz yer ise Şire Pazarı’dır. Burada yer alan dükkanlardan birisine girebilir ve birbirinden leziz ürünlerden satın alabilirsiniz. Zaten büyük ihtimalle dükkan sahibi tatmanız için bir sürü ürün ikram edecektir size. Gün kurusu kayısı, kayısı pestili, kayısı döneri, kayısı çekirdeği gibi ürünlerden dilediğinizi alabilirsiniz. Kayısı denince akla gelen bir diğer şey ise genellikle evlerde yapılan kayısı tatlısıdır. Kayısı, şerbet ve cevizden oluşan bu tatlıya bir yerde denk gelirseniz tatmanızı tavsiye ederiz. 

Kebap

Malatya’ya kadar gidilir de kebap yenmez mi? Kebabın birçok çeşidini bulabileceğiniz Öz Güngör Kebap ilk akla gelen yerlerden birisidir. Bakırcılar Çarşısı’nın içerisinde yer alan bu mekanda yediğiniz kebabın lezzetini büyük ihtimalle uzun süre unutamayacaksınız. Eğer mekan kapanmadan, kebaplar bitmeden yetişmek isterseniz ne kadar erken giderseniz o kadar iyi olur. Çünkü akşamüzeri giderseniz eliniz boş dönebilirsiniz. 

Kağıt kebabı da denenmesi gereken lezzetlerden birisidir. Hacıbaba Sinan Et Lokantası en iyi kağıt kebabını yiyeceğiniz yerlerden birisidir. Akpınar ya da Çöşnük’de yer alan şubelerden herhangi bir tanesine gidebilirsiniz.

Leziz kebaplar yiyebileceğiniz bir diğer yer ise Öz Güngör Kebap Salonudur. Bu mekanların dışında tavacılarda ya da normal fırınlarda patlıcan tava, kağıt kebabı gibi yemekler yaptırabilirsiniz. 

Kaburga Dolması

Malatya ile özdeşleşen yemeklerden bir tanesi de kaburga dolmasıdır. En iyi kaburga dolmasını yiyebileceğiniz yer ise Beyler Deresi civarında yer alan Malatya Kaburga Sofrası’dır.

Ev Yemekleri

Daha çok evlerde hazırlanan yemekler de denemeye değerdir. Eğer imkanınız varsa bu yemekleri tadabilirsiniz. Bunlardan ilki Yeşilyurt bölgesi ile özdeşleşen kirazlı yaprak sarmasıdır. Kiraz yapraklarının içerisine yarmadan yapılan köfteler sarılır, özel yöntemler ve malzemelerle pişirilir. Bunun dışında analı kızlı, bumbar, içli köfte, yaz aylarında balkonlarda kurutulan patlıcan ve biberlerle hazırlanan dolma ve bulgur kullanılarak yapılan birçok yemek de denemeye değerdir. Zaten Malatya mutfağı denince ilk akla gelen malzemelerden birisi de bulgurdur ve bu malzeme kullanılarak hazırlanan birçok yemek vardır.

Alabalık

Eğer biraz vaktiniz varsa Doğanşehir Sürgü’de veya Malatya Park Avm karşısında Sümerpark içerisinde yer alan Ali Dayı’nın Yeri’nde alabalık yiyebilirsiniz.

Kahvaltı

Eğer hava güzelse Gündüzbey Su Sesi’nde kahvaltı edebilirsiniz. Yeşillikler arasında güzel bir kahvaltı ve bol çay ile birkaç saat dinlenebilirsiniz. 
Bir diğer kahvaltı yapabileceğiniz yer ise Fahri Kayahan’da yer alan Çilesiz Kahvaltı Salonu’dur.

Tatlı ve Dondurma

Kanalboyu’nda yer alan Abdullah Usta’da (ADO) dondurma yemenizi tavsiye ederiz. Söz konusu tatlı olduğunda ise aslında birçok yer vardır. Ancak Fahri Kayahan’da yer alan ve M.D. K olarak da bilinen Meşhur Diyarbakır Kadayıfları favoriler arasındadır.

Cafeler

Eğer bir yerlere gidip çay, kahve içmek ve bir şeyler atıştırmak isterseniz Fahri Kayahan’da ya da Kanal Boyu’nda yer alan cafelere gidebilirsiniz. Buralar genellikle Malatyalı gençlerin de uğrak noktasıdır. Eğer tercihiniz Kanal Boyu olursa Neşve, Mado ya da Coffeemania’ya gidebilirsiniz. Fahri Kayahan’da gidebileceğiniz yerler ise David People, Kahve Durağı, Kahve Diyarı, Çıtırak Cafe ve Henry Jones’dur. Ayrıca Kernek Şelalesi’nde yer alan Cafe’de de çay içebilirsiniz.
 

PAYLAŞ: